Yrsel under graviditeten

Rädslan för att man ska trilla och slå i magen är en oroande tanke som uppstår hos många gravida, speciellt när de känner sig yra eller svimfärdiga.


Att känna av yrsel under graviditeten är ett vanligt symtom som brukar uppstå när man reser sig snabbt eller står upp under en längre period. Man kan även känna sig yr på grund av tryck mot venerna.

Kvinna som sitter ner och håller sig om magen.

Orsak

I början av en graviditet så sjunker blodtrycket, vilket kan orsaka yrseln. Främst kan man bli yr vid snabba rörelser såsom när man ställer sig ut. Man kan även känna av yrseln när man står upp under längre perioder.

När man är gravid ökar kroppens blodmängd, men mycket blod samlas i livmodern och även i händer och fötter vilket bidrar till att man som gravid lättare blir yr.

En annan orsak kan handla om järnbrist. Om man inte får i sig tillräckligt med järn under graviditeten bildas inte tillräcklig mängd röda blodkroppar och det i sin tur leder till sämre syresättning av kroppen.

Om du är gravid och känner dig yr, prata med din barnmorska så kan hen testa ditt blodtryck och om du lider av järnbrist.